عمل ژنیکوماستی یکی از بهترین راهها برای برطرف و درمان کردن مشکل ژنیکوماستی در مردان است. رشد بیش از حد یا تورم سینهها در برخی مردان به وجود میآید و برای آنان بسیار آزاردهنده است. با توجه به علل بروز آن، شما نمیتوانید به راحتی این مشکل را برطرف کنید و به راههای پیشرفتهتر و حرفهایتری برای درمان ژنیکوماستی نیاز خواهید داشت. عمل جراحی ژنیکوماستی یکی از موثرترین و بهترین روشهای درمانی به حساب میآید که در آن تمامی بافتهای اضافه حذف میشوند. از مزایای این جراحی میتوان به ایجاد عوارض کمتر و ظاهر طبیعیتر سینهها اشاره کرد.
ژنیکوماستی چیست؟
ژنیکوماستی یکی از اختلالات غدد درون ریز است که در مردان به وجود میآید و در اثر آن بافت سینهها متورم میشود. علت اصلی این مشکل عدم تعادل هورمونی است که در آن درصد استروژن بالاتر از حد معمول خواهد بود. در دوران بلوغ پسران، تستوسترون هورمون غالب است و فقط اندکی استروژن ترشح میشود. این در حالی است که استروژن هورمون غالب در دختران است. وقتی سطح تستوسترون کم باشد، نسبت بین دو هورمون نامتعادل شده و میزان استروژن بالاتر میشود. در نتیجه سینهها متورم شده و به عمل ژنیکوماستی نیاز پیدا میکنید.
ژنیکوماستی که در آن سینههای مردان بیش از حد رشد میکند، در هر سنی ممکن است رخ دهد. علاوه بر تغییرات هورمونی، چربی موضعی، رشد غدد و موارد دیگر نیز میتوانند از علل بروز آن باشند. این مشکل معمولا همزمان با شروع بلوغ ایجاد میشود، اما ممکن است در نوزادان تازه متولد شده نیز با افزایش سن به وجود بیاید و رشد کند.
انواع ژنیکوماستی
مشکل ژنیکوماستی انواع مختلفی دارد و برای درمان لازم است که با همه انواع آن آشنایی داشته باشید و به بهترین جراح پلاستیک تهران مراجعه کنید.
ژنیکوماستی خفیف
نوع اول ژنیکوماستی بیشتر در پسران جوان دیده میشود و در حدود سنین بیست سالگی رخ میدهد. در این موقعیت پوست سینه بیرون میزند، اما کاملا سفت است. بافت غدد اضافی از دلایلی هستند که این موقعیت را به وجود میآورند. اگر میزان تستوسترون در بدن کم شود، ممکن است ژنیکوماستی خفیف در یک یا دو طرف سینهها به وجود آید. درمان این نوع، از سایر انواع و گریدهای آن راحت تر خواهد بود و اگر به آن مبتلا باشید به سرعت درمان می شوید.
ژنیکوماستی غدهای
رشد بیش از حد بافت غده موجود در سینه باعث به وجود آمدن این نوع ژنیکوماستی میشود که در مقایسه با دیگر انواع حدودا 10 تا 15 درصد در بین مردان شایع است. اغلب بدنسازانی که از استروئید استفاده میکنند به این ژنیکوماستی مبتلا میشوند. از علائم ظاهری آن میتوان به وجود توده سفت و لاستیکی در پشت نوک سینهها اشاره کرد. این نوع از بیماری میتواند یک طرف یا دو طرف سینهها را درگیر کند.
ژنیکوماستی چرب
اگر دلیل به وجود آمدن این ژنیکوماستی تجمع بافت چربی باشد، به آن ژنیکوماستی چرب میگویند و اغلب با بافت چکش خوار و نرم سینهها مشخص میشود. در صورتی که به این مشکل مبتلا باشید، به احتمال زیاد چاقی و اضافه وزن را نیز تجربه خواهید کرد. ساکشن بهترین راه درمان و عمل سرپایی محسوب میشود.
ژنیکوماستی مختلط
این ژنیکوماستی کمی متفاوت است و در درجه اول به صورت ترکیبی از بزرگ شدن بافت چربی و غدد به طور همزمان است. افرادی که عدم تعادل هورمونی دارند بیشتر درگیر این مشکل بوده و بافت چربی و غدد با یکدیگر باعث بزرگ شدن و تورم سینهها میشوند. همچنین اگر شرایط پزشکی داشته باشید که هم بافت چربی و هم بافت غدد را تحت تاثیر قرار میدهد، احتمال ابتلای شما به ژنیکوماستی مختلط افزایش مییابد.
ژنیکوماستی پف کرده نوک پستان
در ژنیکوماستی پف کرده غدد سینه معمولا در زیر ناحیه رنگدانه دار اطراف نوک سینه که به آن آرئول گفته میشود دیده میشود. این مورد باعث میشود که سینههای شما متورم و پف کرده به نظر برسند. تورم موجود بیشتر در نوک سینهها دیده میشود و بیشتر اوقات با عدم تعادل هورمونی در دوران بزرگسالی یا بلوغ همراه خواهد بود.
ژنیکوماستی شدید
ژنیکوماستی شدید به بزرگ شدن سینهها در مردان بیش از اندازه طبیعی اشاره دارد. معمولا در مواردی که فرد سن بالایی دارد و خاصیت ارتجاعی پوست خود را از دست میدهد به وجود میآید. همچنین افرادی که اضافه وزن داشتهاند و در اثر از دست دادن آن دچار افتادگی سینهها شدهاند نیز ممکن است ژنیکوماستی شدید را تجربه کنند. این نوع آن معمولا به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهد و عمل ژنیکوماستی بهترین راه حل برای درمان آن خواهد بود.
علت ژنیکوماستی چیست؟
به وجود آمدن ژنیکوماستی در مردان که پس از آن عمل واجب میشود، دلایل مختلفی دارد که اصلیترین آنها بدین شرح هستند:
- داروهای خاص: داروهایی مانند آنتی آندروژنها، استروئیدهای آنابولیک و داروهایی که برای درمان سرطان پروستات استفاده میشوند، میتوانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.
- سطوح بالای استروژن: عدم تعادل هورمونها، به ویژه استروژن و تستوسترون، یک علت شایع ابتلا به ژنیکوماستی بهحساب میآید. اگر چه این هورمونها هم در مردان و هم در زنان یافت میشود، اما استروژن هورمون مخصوص زنان است و اگر در بدن مردان تعادل هورمونی به هم بخورد ممکن است این هورمون افزایش یافته و باعث بزرگ شدن بافت سینهها شود.
- تغییرات هورمونی: در دوران بلوغ، به طور موقت تعادل هورمونها به هم میریزد و همین امر دلیل خوبی برای تورم و بزرگتر شدن سینهها خواهد بود. علاوه بر بلوغ، شرایط دیگری ماند تومور، بیماری کلیوی و بیماری کبدی نیز میتوانند بر به هم ریختن هورمونها تاثیرگذار باشند.
- نوع سبک زندگی: نوع عادات و سبک زندگی که مردان دارند میتواند در تمامی جنبههای زندگی آنان تاثیرگذار باشد. مصرف بیش از حد الکل، مواد مخدر و پرخوری که منجر به چاقی مفرط شود، همگی ریسک ابتلا به آن را افزایش میدهند.
چه افرادی به ژنیکوماستی مبتلا میشوند؟
ژنیکوماستی وضعیتی است که به سنین خاصی محدود نیست و برخی مردان در هر مرحلهای از زندگی که باشند ممکن است به آن مبتلا شوند. به همین دلیل، بهتر است میزان ابتلا به این بیماری را در هر رنج سنی بررسی کنیم:
ژنیکوماستی در نوزادان
گاهی اقات پیش میآید که توسط هورمون استروژن در بدن مادر، این مشکل به نوزاد منتقل میشود. در این موقعیت نوزادان پسر دارای جوانه سینه هستند و بزرگتر از سایر نوزدان به نظر میرسد. این مشکل در اکثر نوزادان تا شش ماهگی برطرف میشود، در غیر این صورت مدت طولانیتری همراه آنان باقی میماند تا به طور کامل از بین برود.
ژنیکوماستی در دوران بلوغ
ژنیکوماستی در نوجوانان معمولا جنبه ارثی دارد و در 30 تا 60 درصد پسرانی که در رنج سنی 9 تا 14 سال قرار دارند دیده میشود. با افزایش سن و نزدیک شدن به 18 سالگی این مشکل در اکثر آنها خود به خود برطرف میشود، اما در برخی از پسران باقی میماند. نوجوانانی که دارای چاقی مفرط و اضافه وزن هستند این وضعیت را بیشتر تجربه میکنند.
ژنیکوماستی در سنین میانسالی
ژنیکوماستی در این رنج سنی بیشتر بزرگسالان یعنی تا 70 درصد آنان را تحت تاثیر قرار میدهد، زیرا در این سنین رسوبات چربی در بافت غده تجمع مییابد. افزایش سن، بیماریهای کلیوی و کبدی، پرکاری تیروئید و اختلالات هورمونی همگی باعث ایجاد اختلال در تعادل هورمونی میشوند و در به وجود آمدن آن تاثیر خواهند داشت. علاوه بر این موارد، ایجاد تومور در بیضهها، هیپوفیز و غدد فوق کلیوی میتوانند بر تولید هورمونها اثر بگذارند و آنها را افزایش یا کاهش دهند.
ژنیکوماستی بدنسازان
هدف اصلی بدنسازان، زیبایی اندام و تقویت عضلات است، اما گاهی اوقات در اثر تمرینهای شدید و استفاده از مکملهای متنوع تعادل هورمونی بدن به هم میریزد و در بافت سیه رشد قابل توجهی را تجربه میکنند. این مشکل برای بدنسازان بسیار آزاردهنده است، زیرا اکثر آنان از استروئیدهای آنابولیک به طور مرتب برای تقویت عضلات استفاده میکنند.
علائم ژنیکوماستی
علائم ژنیکوماستی در همه افراد یکسان نیستند، اما شایعترین آنها افزایش اندازه بافت سینه در اطراف نوک سینه است. این مشکل ممکن باعث حساسیت نوک سینه یا تیرهتر شدن اطراف آن شود. با این حال، ممکن است به جز این موارد علائم دیگری نداشته باشید. این بیماری همچنین ممکن است در برخی افراد به صورت یک توده در زیر نوک سینه ایجاد شود. بافت سینه ممکن است در یک طرف سینه دچار تورم شده یا میتواند هر دو طرف را تحت تاثیر قرار دهد.
اگر متوجه شدهاید که اخیرا بافت سینههای ما افزایش یافتهاند یا علائم زیر را دارید، بهتر است برای تشخیص و عمل ژنیکوماستی به پزشک مراجعه کنید:
- ایجاد ترشح از نوک سینهها
- بروز حساسیت، درد و تورم
- به وجود آمدن یک توده سخت در اطراف نوک سینهها
تشخیص این مشکل در ابتدا با استفاده از معاینه فیزیکی انجام میشود. سپس از آزمایش خون برای تشخیص استفاده میکند. اگر مشکلی وجود نداشته باشد و پزشک مشکوک به تعادل هورمونی باشد، به احتمال زیاد شما را به متخصص غدد ارجاع میدهد تا بررسیهای تخصصی صورت گیرد. از آن جایی که هم ژنیکوماستی و هم سرطان سینه میتوانند باعث ایجاد تودههای سینه شوند، پزشک شما ممکن است یکی از آزمایشهای زیر را برای دریافت جزئیات بیشتر در صورت داشتن توده تجویز کند:
- سونوگرافی از ناحیه سینهها
- ماموگرافی تشخیصی
- بیوپسی سینه
راههای پیشگیری از ژنیکوماستی
ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که آیا امکان پیشگیری از ابتلا به ژنیکوماستی وجود دارد؟ خوشبختانه در پاسخ به این سوال باید گفت که بله چندین راه برای پیشگیری از ابتلا وجود دارد. در وهله اول شما باید وزن خود را کنترل کرده و در حفظ تناسب آن بکوشید. با انجام ورزش منظم و پیروی از یک رژیم غذایی سالم میتوانید از چاقی و به ریختن تعادل هورمونی جلوگیری کنید. به سلامت کلی خود اهمیت بدهید و با دادن آزمایش چکاپ بدن خود را از نظر ابتلا به بیماریهای تیروئید و کلیوی بررسی کنید.
اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید و از داروهای مختلف استفاده میکنید، بهتر است عملکرد آنان بر هورمونها را مطالعه کنید، زیرا برخی از آنان باعث به وجود آمدن تغییرات هورمونی میشوند. ممکن است لازم باشد داروی مصرفی جایگزین شده یا دوز مصرف آن کاهش یابد. هیچ چیزی مانند استرس و اضطراب نمیتواند سیستم داخلی بدن از جمله هورمونها را به هم بریزد.
برای کاهش استرس میتوانید از یوگا و مدیتیشن استفاده کنید. گاهی اوقات میتوانید از علامت ظاهری سینهها متوجه این بیماری شوید. اگر حس میکنید که بافت سینهها تغییر یافته و با درد و تورم همراه است، میتوانید برای بررسی دقیق این مسئله به پزشک مراجعه کنید. مهمترین نکته در پیشگیری از ابتلا و عمل ژنیکوماستی این است که توجه داشته باشید ریسک ابتلا به این بیماری با تغییرات هورمونی رابطه مستقیم دارد و هر چیزی که روی آن تاثیر بگذارد میتواند باعث ژنیکوماستی شود.
انواع روشهای درمان ژنیکوماستی
برای درمان ژنیکوماستی مردان روشهای متعددی وجود دارد که عمل ژنیکوماستی یکی از بهترین گزینهها محسوب میشود. در ادامه به بررسی دقیق این روشها میپردازیم:
داروی ژنیکوماستی
گاهی اوقات پزشک از داروهای خاصی برای درمان این مشکل استفاده میکند. این داروها بیشتر هورمونی هستند و میتوانند استروژن را کاهش دهند. همچنین آنها باعث افزایش سطح تستوسترون در بدن میشوند. در این شرایط بهتر است وضعیت سلامتی شما به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرد تا پزشک شما بهترین داروها را برایتان تجویز کند.
درمان ژنیکوماستی با جراحی
در برخی مواقع عمل ژنیکوماستی بهترین روش درمان محسوب میشود و میتواند سریعا این مشکل را برطرف کند. جراحی لزوما برای هر فرد مبتلا به این مشکل توصیه نمیشود، اما اگر ژنیکوماستی شدید باشد یا بافت غدد همراه با چربی اضافه باشند، از جراحی برای برطرف کردن آن استفاده میشود. برای جراحی پزشک یک برش کوچک در ناحیه نوک سینهها ایجاد میکند تا بافتهای اضافی را خارج کند.
اگر پس از جراحی چربی اضافهای در بافت سینهها باقی مانده باشد، لیپوساکشن بهترین راه برای از بین بردن آنها خواهد بود. دوران نقاهت و بهبودی این جراحی دو تا چهار هفته است. اگر شاغل هستید، میتوانید پس از ده روز به سر کار خود برگردید. سپس برای فعالیتهای سنگینتر بهتر است یک ماه صبر کرده و سپس تمامی ورزشها حتی وزنه برداری را میتوانید آغاز کنید. بلافاصله پس از عمل ژنیکوماستی برشهای ایجاد شده بانداژ میشوند و از یک لباس فشرده استفاده میشود تا تورم سینهها کاهش یابد.
در برخی مواقع مایع اضافی در زیر پوست انباشته میشود که برای برطرف کردن آن یک لوله تخلیه در آن ناحیه قرار داده میشود. بلند کردن اجسام سنگین ممکن است نتایج جراحی شما را تغییر دهد. این عمل معمولا توسط جراح پلاستیک انجام میشود و در آن ظاهر سینهها به طور کامل صاف میشود. محل و طول برشها به بزرگی سینهها بستگی دارد، اما معمولا در اکثر افراد برشها در اطراف نوک سینهها ایجاد میشوند.
ساکشن
نوع درمانی که برای ژنیکوماستی استفاده میشود بستگی به شدت و میزان تورم سینهها بستگی دارد. اگر بزرگ شدن سینهها بیشتر به علت بافت چربی باشد، از لیپوساکشن برای برطرف کردن آن استفاده خواهد شد. زمانی از این روش درمانی استفاده میشود که رژیم غذایی و ورزش دیگر پاسخگو نباشند. این روش درمانی فقط برای بزرگسالان انجام میشود، زیرا در این دوران رشد سینهها به تثبیت رسیده و دیگر تغییر نمیکند.
قبل از اقدام برای ساکشن باید وزن خود را متعادل کرده و مصرف دخانیات را کنار بگذارید. از آن جایی که این روش کم تهاجمی است، میتوانید بعد از یک یا دو روز فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید. اگر بعد از آن درد داشتید، میتوانید با مسکنها آن را برطرف کنید.
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای جراحی ژنیکوماستی هستند؟
اکثر مردانی که عمل ژنیکوماستی را انتخاب میکنند عمدتا از ظاهر سینههای خود ناراضی هستند و بزرگ بودن بیش از حد آنها برایشان آزاردهنده است. اگر کنجکاو هستید که آیا کاندید خوبی برای این جراحی هستید یا خیر بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید. اکثر افراد باید مقدار قابل توجهی بافت اضافی یا چربی در سینههای خود داشته باشند. علاوه بر این، موارد دیگری هم در یافتن کاندیدای مناسب دخیل هستند که عبارتند از:
- عدم مصرف دخانیات مخصوصا سیگار
- عدم مصرف مواد مخدر
- داشتن وزن ایده آل و متناسب با شرایط بدنی
- نداشتن بیماریهای خطرناک و صعب العلاج
- داشتن انتظارات واقع بینانه از عمل جراحی
- تاثیرگذار نبودن سایر روشهای درمانی مانند دارودرمانی و هورمون درمانی
- مردانی که رشد بافت سینه آنها تثبیت شده است.
- افرادی که از ظاهر سینههای خود ناراضی هستند.
اقدامات لازم پیش از انجام جراحی ژنیکوماستی
از آن جایی که این عمل دارای مراحل متعددی است و پیچیدگیهای خاص خود را دارد، رعایت برخی نکات قبل از آن ضروری است که بدین شرح خواهند بود:
✅ نحوه لباس پوشیدن: برای انجام جراحی از لباس مخصوص بیمارستان استفاده میشود. بنابراین، لباس موردنظر گشاد و راحت است و شما برای انجام جراحی هیچ مشکلی نخواهید داشت. از آن جایی که ریسک ابتلا به عفونت در این جراحی بالا است، ممکن است به شما توصیه کنند که از مصرف دئودورانت، لوسیون و ادکلن خودداری کنید.
✅ نوع تغذیه: اگر عمل ژنیکوماستی تحت بیهوشی انجام میشود، به شما توصیه میشود حداقل هشت ساعت قبل از عمل، خوردن غذای جامد را متوقف کنید. داشتن معده خالی برای جلوگیری از ورود غذا یا مایعات به ریهها و کاهش حالت تهوع ضروری است. میتوانید تا دو ساعت قبل از جراحی از مایعات شفاف مانند آب میوه، چای و آب استفاده کنید.
✅ مصرف داروها: برخی از داروها که ممکن است در روند جراحی اختلال ایجاد کنند باید قطع شوند تا خطر خونریزی کاهش یابد. قبل از جراحی پزشک از شما میخواهد که یک آزمایش کامل برای بررسی شرایط بدنی خود بدهید. بنابراین، میتوانید به راحتی مصرف داروهای خود را مدیریت کنید.
آیا ژنیکوماستی بعد از جراحی برگشت پذیر است؟
بسیاری از افراد بعد از عمل ژنیکوماستی نگران برگشت آن هستند، زیرا هزینه زیادی متقبل شدهاند و نگران به هم ریختن ظاهر سینههای خود و اتلاف وقت هستند. از آن جایی که این جراحی درصد موفقیت بالایی دارد، امکان بازگشت آن بسیار کم است. معمولا بازگشت در افرادی دیده میشود که ورزشکار بوده و از داروهای هورمونی استفاده میکنند. پس اگر ورزشکار هستید و این جراحی را انجام دادهاید، بهتر است وزن خود را کنترل کرده و نسبت به مصرف داروها و مکملهای مختلف دقت داشته باشید.
انجام عمل جراحی ژنیکوماستی به صورت اصولی و با رعایت تکنیکها ریسک بازگشت آن را به صفر میرساند. در حین جراحی تمامی تودهها و چربیهای اضافی به طور کامل خارج میشوند. در نتیجه، هیچ تودهای باقی نمانده و امکان بازگشت آن به حداقل میرسد.
دکتر محمدرضا ترحمی، بهترین متخصص در جراحی ژنیکوماستی
ژنیکوماستی از جمله مشکلات و اختلالاتی است که برای بسیاری از مردان آزاردهنده بوده و زندگی روزانه آنها را مختل میکند. این مشکل اغلب به دلیل نوسانات هورمونی به وجود میآید و به رنج سنی خاصی هم اختصاص نمییابد. پس در هر سنی که هستید باید نسبت به مصرف داروها و تغذیه خود دقت کنید. اگر به ژنیکوماستی در مردان مبتلا شدید، راههای زیادی برای درمان آن وجود دارد که درمان جراحی یکی از بهترین آنها به حساب میآید.
در طول این جراحی تمامی بافتهای اضافی در سینهها برداشته میشوند و امکان بازگشت به کمترین میزان ممکن میرسد. انتخاب بهترین پزشک برای انجام جراحی بزرگ شدن سینه در مردان بزرگترین دغدغه افراد به حساب میآید. دکتر محمدرضا ترحمی یکی از بهترین جراحان و متخصصان در زمینه رفع ژنیکوماستی به حساب میآید. برای مشورت با ایشان و تعیین نوبت میتوانید با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
اگر عمل ژنیکوماستی با برشهای کوچک باشد یا از روش ساکشن استفاده شود، معمولا نیازی به استفاده از بیهوشی نخواهد بود.
همه افرادی که مبتلا به این بیماری هستند از سربازی معاف نمیشوند. اگر پزشک تشخیص دهد که درجه ژنیکوماستی فرد سه به بالا است، میتوانید معافیت خود برای سربازی را دریافت کنید.
این بیماری سرطان نیست و با سرطان سینه متفاوت است. با این حال برخی سرطانها میتوانند در ایجاد ژنیکوماستی تاثیرگذار باشند.
با توجه به میزان درجه ژنیکوماستی این جراحی حدودا یک ساعت و نیم طول میکشد.
برای ژنیکوماستی چهار گرید در نظر گرفته میشود که گرید سه و چهار در دسته ژنیکوماستی شدید قرار میگیرند.
داروهای استروئیدی و اسپرونولاکتون که موجب کاهش تستوسترون میشود در بزرگ شدن سینه آقایان تاثیرگذار خواهد بود. اگر سابقه اختلالات هورمونی دارید، برای مصرف برخی داروها بهتر است که با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
آیا ژنیکوماستی برگشت پذیر است ؟